Höfab

Miljö

Vi är en pålitlig och närvarande hyresvärd som verkar för ett hållbart och attraktivt Campus

HÖFABs miljöarbete

Vi arbetar sedan 2007 med Miljödiplomering genom SUSA och har från 2024 påbörjat arbetet med hållbarhetsrapportering genom CSRD. Som en del i att minska HÖFABs klimatavtryck har vi under många år arbetet med att minska energibehovet. Dels genom att trimma in vårat fastighetssystem. Vi byter också ut gamla fläktar, installerar närvarostyrd belysning där det behövs, byter ut belysning till LED och gör genom detta stora besparingar på både energi och ekonomi. En perfekt kombination med andra ord!  

Elen i våra fastigheter är 100% fosilfri och kommer från vattenkraft och vår solcellsanläggning. Vi värmer upp med fjärrvärme och kyler med vatten från Vättern. Ett arbetar med att utöka antalet solceller på resterande fastigheter pågår men på grund av byggtekniska hinder har vi inte gått i mål med det arbetet. 

Solkraft

Förstudie av energikällor
Solpaneler Hus K

Redan 2009 började vi experimentera med alternativa energikällor. Ett mindre antal solpaneler och ett vertikalvindkraftverk från Urban Green Energy monterades på JTH:s tak. Slutsatsen blev att solpaneler gav bättre resultat än små vertikala vindkraftverk. 

När vi byggde hus K (2019) bestämdes det i ett tidigt skede att huset skulle ha solpaneler på taket. Installerad effekt 65,07kWh. Solcellerna täcker 398m2 takyta. Panelerna lutar 6 grader. Azimut 18 grader, 108 grader och -72 grader. Beräknad produktion på årsbasis 53.000kWh.

CSRD

Då HÖFAB ingår i Jönköpings Rådhus AB koncern behöver vi rapportera genom CSRD som står för Corporate Sustainability Reporting Directive. Det är ett nytt EU-direktiv som ersätter dagens NFRD (Non-Financial Reporting Directive). Målet med CSRD är att höja kvaliteten på hållbarhetsinformation genom att ställa krav på hög kvalitet, jämförbarhet och transparens. Direktivet kommer att omfatta fler företag än tidigare och inkluderar därmed fler bolag under obligatorisk hållbarhetsrapportering. Med program för hållbarhet kan Jönköpings kommun arbeta för att varje medborgare i Jönköpings kommun får ett gott liv med goda livsvillkor, idag och framåt. 

Miljödiplomering SUSA

Den 16 April 2007 miljödiplomerades HÖFAB för första gången och har sedan dess varje år omdiplomerat sig. Idag arbetar vi med diplomering genom Sustainable Standards (SUSA) vilket är en ideell förening vars vision är standarder för en hållbar framtid.

SUSA erbjuder de kvalitetssäkrade standarderna för miljöledning, kvalitetsledning, systematiskt hållbarhetsarbete och hållbarhetsanpassat event.

Medlemmarna i SUSA består av såväl kommuner som privata aktörer.

De utfärdarorganisationer som är anslutna till föreningen kan ha olika metoder för stöd till implementering av miljöledningssystem och diplomering av en organisation. Skallkraven för innehåll och drift av ledningssystemet är dock standardiserad och säkerställs genom revision av såväl miljödokumentation som faktiska miljöåtgärder genom av SMB godkänd miljörevisor.

SUSA:s syfte och uppgift

  • Verka för en hållbar utveckling i kommersiella, offentliga och ideella verksamheter
  • Säkerställa hög kvalitet och kompetens i föreningens verksamhet
  • Tillhandahålla, utveckla och synliggöra föreningens standarder och verktyg
  • Verka för hög trovärdighet hos föreningens intressenter
  • Verka för att organisationer ansluter sig till föreningen
  • Följa utvecklingen inom föreningens intresseområden nationellt och internationell
 

Har du idéer om förbättringsarbeten gällande miljö som vi på HÖFAB skulle kunna arbeta med?

Program för hållbarhet i Jönköpings kommun

HÖFAB arbetar också med ”Program för hållbarhet i Jönköpings kommun” vilket är ett steg för att skapa ett hållbart samhälle och en hållbar kommun. Program för hållbarhet går hand i hand med Jönköpings Vision 2030 och Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter. Programmet skapar en överblick över hållbarhetens olika delar, vilka globala, nationella och lokala utmaningar som finns. Implementeringen av programmet kommer att ske genom principerna för kommunens styrning. 

Med program för hållbarhet kan Jönköpings kommun arbeta för att varje medborgare i Jönköpings kommun får ett gott liv med goda livsvillkor, idag och framåt. 

Förbrukningsredovisning

Sedan våren 2010 då vi sjösatte vår stora uppgradering av vår styr och övervakningsanläggning, har vi sparat stora mängder av energi. 2009 var sista året med den gamla anläggningen och de gamla parametrarna som bestämde hur anläggningen skulle fungera. Sedan 2009 har vi sänkt vår energiförbrukning med ett medel över 3000 MWh årligen. 

Höfab elförbrukning & kostnader 2012-2024

Förändringar i förbrukning

  • 2014 Campus Arena
  • 2019 Hus K
  • 2020 Covid pandemi (-7%)
  • 2021 – 2022 Ökade elkostnader (+29%)
  • 2023 Sänkt energiförbrukning (-6%)
sv_SE
Skip to content